Close

CENTCOM ubah haluan 17 kapal komersial, naiki dua kapal

2026-07-28 HaiPress

Seorang kelasi A.S. sedang bertugas mengawasi keadaan di atas kapal USS Frank E. Petersen Jr. (DDG 121) semasa kapal itu melakukan rondaan di Laut Arab bagi menyokong sekatan A.S. terhadap Iran / Foto CENTCOM

HAMILTON,28 Julai – Sebanyak 17 kapal komersial diarah mengubah haluan,manakala dua kapal dilumpuhkan dan dua lagi dinaiki tentera Amerika Syarikat (AS) dalam operasi penguatkuasaan sekatan maritim terhadap Iran,menurut Markas Pemerintahan Pusat Amerika Syarikat (CENTCOM),lapor Anadolu Ajansi.

RINGKASAN BERITA AI

Menerusi hantaran di platform media sosial X,CENTCOM berkata tindakan itu dilaksanakan bagi memastikan pematuhan sepanjang operasi di Laut Arab.

CENTCOM turut berkongsi gambar menunjukkan seorang kelasi AS berkawal di atas kapal pemusnah peluru berpandu USS Frank E. Petersen Jr. (DDG 121) ketika kapal itu melakukan rondaan di Laut Arab bagi menyokong pelaksanaan sekatan berkenaan.

Markas itu tidak mendedahkan identiti kapal terbabit atau memberikan butiran lanjut mengenai tindakan penguatkuasaan berkenaan. – BERNAMA-ANADOLU

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.
© Hak ciptat 2009-2020 Ekonomi Melayu      Hubungi kami   SiteMap